Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Könyv, lemez, lemez, lófasz


szólj hozzá: Könyv, lemez, lemez, lófasz

0 Tovább

Színes embriófőzet New Yorkban

Hogy jutunk el a tetőteraszos New York-i lakásból, ahol egy nő embriókat főz, Bea könyvével kapcsolatos félelmeihez? Bea álmát Tar Ildikó elemzi.


szólj hozzá: Színes embriófőzet New Yorkban

0 Tovább

Állati ösztönök

Talán az egyik legsikeresebb program a Palya-udvarban minden nap déltől az egy órán át tartó közös éneklés, daltanítás Bea vezetésével.

 

Mióta tanítasz?
A Bartók Táncegyüttessel kezdődött az egész, 15 éves voltam, táncot és éneket tanítottam.

15 évesen?!
A táncegyüttes vezetőjének, Teszáry Mikinek módszere volt, hogy a fiatalokat a tanításba is nagyon hamar bedobta, talán azzal a filozófiával, hogy ha át kell adni valamit, azt át is kell gondolni. Ebbe nőttem bele, így mindig természetes volt.

Látszólag nagyon könnyedén megy ez Neked, valóban ilyen egyszerű föladat?
Melós dolog, sokat kell belerakni. Először is egy ilyen kapolcsi, rengeteg énekléssel járó időszak alatt eleve kihívás az, hogy felkeljek. Aztán ez valahol egy fellépés, emberek elé lépés. Energiákat kell belerakni, készülni kell rá. Aztán ott a helyszínen megérezni, hogy melyik dal illik a hangulathoz, a közösséghez, akik közt hároméves és nyolcvanéves is van. Majd megérezni magamat - ma például még álmos voltam és fáradt volt a hangom, így mondókákat is raktam be.


szólj hozzá: Állati ösztönök

Mik az eszközeid arra, hogy bevond a közönséget?
Leginkább képekkel dolgozom. A bolgár dalnál elmondtam, hogy ez egy hegyi zene, aminek át kellett hallatszania a másik hegyre. Vagy hogy mikor azt énekled, hogy „Gyere vissza, hadd legyen, csak gyermekünk ne legyen”, akkor ne a hangokra gondolj, hanem arra, hogy tényleg visszajöjjön az, akinek énekeled. Vagy elmondom azt az egészen egyszerű összefüggést, hogy ha kinyitod a szájad, kijön belőle a hang. És bár nem túl nagy okosság, de ettől tényleg nyílnak a szájak, jönnek a hangok.

Fontos Neked, hogy mindenki bekapcsolódjon?
Régen jobban be akartam vonni az embereket, ebben ma már van elengedés. Nem baj, ha nem énekelnek, az sem baj, ha elmennek a tanítás közben. De azért az fantasztikus, amikor a bolgár kétszólamú dal 80-100 emberrel megtelíti az udvart...

Ha nem baj, hogy nem énekelnek, ha nem baj, hogy elmennek, akkor mi a jó Neked benne, mi számít sikernek, mi motivál?
Hogy egyáltalán van. A bolgár dalnál a hideg rázott, mindenki ősember volt, ordítozott, visszament állati ösztöneihez. Motivál az egymáshoz való kapcsolódással járó öröm. Azért csinálom, hogy ne legyek egyedül.

0 Tovább

Palya névvel csajozni

Palya Tamás, Bea bátyja mesél kettőjük kapcsolatáról és arról, hogy hogyan lehet a Palya névvel csajozni.


szólj hozzá: Palya névvel csajozni

0 Tovább

Beszélő képek IV.

Snétberger Ferenc, Lamm Dávid, Kembe-Sorel Arthur, Váczi Dániel, Szőke Szabolcs, a Magyar Soundpainting Társaság és néző közönségeik.

0 Tovább

palyabea

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek