Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hitvesem

Na, hogy is van ez a határokkal. Nagyon érdekes dolog zajlik. Ezzel a Palya-udvarral kitárulkoztam, lehetett velem jönni táncolni, énekelni, álmokról beszélgetni, miegymást tenni. És a határaim kitolása mit hozott? Határtalanságot. Ez a határtalanság pedig belülre visz. Legbelülre.



Könnyű vagyok, élvezkedem a függőágyban, a délelőtti kontaktórán elsírom magam egyszercsak (nem kellett látnia senkinek, épp egyedül lehettem, pont jól, pont érintetlenül, pont a napsütötte sávban ringatóztam, ahogyan kisfeketecicám hentereg otthon a napcsíkban... fújta a hajamat a szél), és egyszercsak Mexikóban voltam, a hullámok és szél szelíd zúzgolódása, függőágyban lebegés, távolba leskődés, ég-színjáték bámulása, határtalan mozi.
Behuppantam tehát a függőágyba és nézelődtem.
Nem akarok csinálni semmit. De olyan jó ez a nem-akarás: nincs benne halálos fáradtság és elutasítás, hanem élet-igenlő energia van benne, még akkor is, ha fizikailag fáradtnak tűnhetek. Ezt hívják transzélmények. Wilbert Alix mesélt arról, hogy a kiüresedett állapothoz két úton lehet eljutni. Az egyik az abstinence, azaz a csökkentés vagy megvonás elve, pl. ilyen a meditáció, fokozatos kiüresedés, böjt, stb, és egyszercsak majd kiüresedsz, megvilágosodsz stb. (Ez nekem nem megy könnyen.) A másik út az indulgence: addig telíted magad, míg már több nem fér, és akkor ott egyszercsak kiüresedsz, és az jó, ott rezeg annak a sokságnak, a "túl"-nak az emléke, bizseregsz, elbódulsz de mégis tisztaság van és nyugalom. Na, ez az én utam. Transzba amúgy is könnyen esem (lásd Michael Jackson, stb.), de most itt ezt eljátszottam az egész élet-fogatókönyvemmel: tíz nap alatt besűrítettem mindent, ami most van. Már az első naptól nagyon tetszett, a negyedik naptól meg, egy kiakadás után - félelem a transzélménytől - gátlástalanul élveztem.
Beszívtam mindazt, ami én vagyok vagy voltam eddig... és most jött a kiüresedés. Imádom. Ezt a semmit.
Hogy mi leszek ezután, csak sejtem, hogy valami teljesen más, de nem tudom pontosan. Lehet, hogy ma nem is kell tudnom.

ma déli énektanítás:

Ha én rózsa volnék
Hamar elhervadnék
Senki rám se nézne
Senki nem szeretne

Ne mondj hát rózsádnak
Engem violádnak
Egy violát, szekfűt
A nyári nap elsüt

Ha én galamb volnék
Hamar elrepülnék
Senki rám se nézne
Senki nem szeretne

Ne mondj galambodnak
Engem madaradnak
Egy galamb, s egy madár
Hamar más ágra száll

Mondj hát csak hívednek
Engem kedvesednek
Mert én híved vagyok
S holtig az maradok.

......

Nem hiányzik senki és semmi. Nincs tátongó űr, ami másnak kellene betöltenie.
És nem néz rám senki, most egy picit hadd csak én.
Híved vagyok akkor holtig, hű vagyok akkor holtig, hozzád. De nem a rajongód vagyok, nem a palyabeához vagyok hű.
Hanem aki vagy, legbelül.
Dalok nélkül.
palyabea

0 Tovább

Könnyek tánca

"Sej, szép piros Bag eszembe se jutna"... Déli Palya-udvar, szikrázó napsugarak, negyven fok, a sugárzást az idesereglő emberek figyelme, szeretete csak tovább növeli. De még ehhez képest is jött valami plusz forróság, még valami hozzáadódó magasság, elemelkedés, amikor a bagi asszonyok, és a tánccsoport többi tagja bevonult az udvarba, énekelve, mosolyogva, bőszoknyáikat ringatva.

A gyerekkorom vonult be. És igen, emelkedettség, de ugyanakkor gyökerek, le a földbe, a gyerekkorom talajába, vissza a bagi hangulatokba, illatokba, képekbe. 

Ember legyen a talpán, aki kibírja, hogy ugyanabban a pillanatban szárnyai és gyökerei nőnek.

palyabea



0 Tovább

Víz-álom

Dorkával a tenger felé rohanunk. Aztán már víz alatt vagyunk, kékség vesz körül és én azt veszem észre, hogy lélegzem, ott lent, a víz sűrű közegében, veszek levegőt, és nem fulladás jön, hanem jó, szabad érzés, mint mikor az ember teletölti a tüdejét.... levegővel. Csak itt vízzel. Nevetünk. "Dorka, látod, lélegzem a víz alatt, már hét perce lent vagyok. Olyan jó".



Ha az álmaimban tenger van, az már eleve rég jó. Legtöbbször a nehéz helyzeteket is tengerparton, tengerben oldom meg álmomban. Ott cicám is. A Kis Fekete Cicám (KFC). Ő is teljes természetességgel létezik a víz alatt, ugrál, szalad, épp kommandó üzemmmódban van.
Dorka, én és a cica.
Víz. Víz. Víz.

Hét napja vagyunk itt.

Fotó: Patak

Álom mesélés kávé közben

 

0 Tovább

Feljött a nap

Amikor ott ültünk, valahogy bejött a Zurgó Táncház-hangulat, mikor ott a '90-es években tanítottam. Hogy miért ezt kezdtem énekelni? Esett az eső, és akartam valami naposat. Igaz, hogy ez a dal rögtön áttér a szomorúságra, de aztán már nem is ez volt a fontos, hanem annak az ereje, hogy odagyűlt 100-150 ember, és együtt énekeltünk a diófa alatt.
palyabea

 



A videót köszönjük Szentmihályi Tamásnak.

0 Tovább

Beszélő képek III.

Dés András, Szalóki Ági, Tar Ildikó, Galkó Balázs, mosolyok, függőágyak, nyugodt és izgalmas percek a Palya-udvar elmúlt napjaiból.

Fotó: Patak



Fotó: Patak

Déli Palya-udvar

Fotó: Patak

Fotó: Patak

Tar Ildikó álomfejt

Fotó: Patak

Fotó: Patak

Hangosbeszélő - Bea interjút készít

Fotó: Patak

Dés Andrással

Fotó: Patak

Piknik az udvarban

Fotó: Patak

Fotó: Patak

 

Fotó: Patak

Fotó: Patak

Szalóki Ági

Fotó: Patak

Itt is Szalóki Ági

0 Tovább

palyabea

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek